Cea mai buna baterie externa
Fiecare persoana pare sa aiba nevoie de o baterie externa, mai ales ca acum smartphone-ul ne serveste nu doar ca mijloc de comunicare, ci si ca gos, portofel electronic si centru de divertisment, si daca ramanem fara baterie poate fi mai mult decat un inconvenient minor; poate fi o adevarata piedica.
Bateriile externe sunt o extensie a libertatii tale digitale, permitandu-ti sa ramai conectat, indiferent de cat de lunga este ziua ta sau de departe esti de o priza. Doar ca, trebuie sa iei o baterie externa buna, pentru ca nu orice baterie externa poate sa fie de calitate. Mai jos gasesti cateva recomandari de baterii externe calitative.
Top baterii externe: recomandari
Acestea sunt cele mai bune baterii externe pe care le poti cumpara acum. Am pus la inceput baterii externe mai performante, pentru ca sunt cele mai bune ca si dotari, si apoi am adaugat si baterii externe mai ieftine si de buget.
Acumulator extern wireless Samsung 10000 mAh
Acumulatorul extern wireless de la Samsung are o capacitate de 10000 mAh, Suporta incarcare super rapida de pana la 25W prin cablu, asa ca daca te grabesti, acest acumulator iti va da dispozitivelor un boost intr-un timp record.
Poti sa-ti lasi telefonul pur si simplu pe el pentru a se incarca wireless. Acumulatorul ofera o putere de incarcare wireless de pana la 7.5W, perfect pentru cand vrei sa scapi de enervantele cabluri.
Acumulatorul vine cu doua porturi USB Type C si un pad wireless, permitandu-ti sa alimentezi pana la trei dispozitive simultan. Compatibilitatea universala este un alt atu, asa ca indiferent de brandul dispozitivelor tale, acest acumulator este gata sa intre in actiune.
Baterie externa Xiaomi Zmi PowerPack 20K Pro 20000mAh
PowerPack 20K Pro are capacitatea de 20000mAh, asta inseamna energie suficienta pentru a-ti incarca telefonul sau laptopul fara griji. Functioneaza si ca un hub USB si iti permite sa incarci pana la trei dispozitive simultan si functioneaza ca un adevarat centru de comanda pentru gadgeturile tale.
Are doua porturi USB-A echipate cu functia de incarcare rapida Quick Charge si un port bidirectional USB-C cu care timpul petrecut asteptand ca dispozitivele sa se incarce devine istorie.
Se potriveste perfect in rucsac, geanta de mana sau chiar intr-un saculet, facandu-l ideal pentru cei care au nevoie de portabilitate. Plus, nu trebuie sa iti faci griji pentru siguranta dispozitivelor tale, deoarece vine cu o serie de masuri de protectie incorporate.
Acumulator extern A+ T101 50.000 mAh Quick Charge 3.0
Acumulatorul extern A+ T101 are o capacitate masiva de 50.000 mAh si este genul de „salvator” pe care vrei sa-l ai in rucsac, geanta sau chiar in masina pentru acele momente cand te afli departe de orice sursa de energie.
Capacitatea de Quick Charge 3.0 si Power Delivery (PD) de 18W te ajuta sa-ti incarci dispozitivele super rapid. Si daca te intrebi cat de rapid, sa stii ca vine cu doua porturi USB care permit incarcarea simultana a doua dispozitive, fara a compromite viteza.
Designul sau inteligent include un indicator LED care iti arata cata energie a mai ramas, impartit in patru etape (0-25%, 25-50%, 50-75%, 75-100%). Deci, niciodata nu vei fi luat prin surprindere de o baterie pe terminate.
Acumulator extern Xiaomi Redmi Fast Charge 20000 mAh
Xiaomi Redmi Fast Charg are capacitatea de 20000 mAh si vine cu un set robust de protectii impotriva supraincalzirii, supravoltajului, supra-sarcinii si a scurt-circuitului. Acest acumulator iti permite sa incarci simultan doua dispozitive, ceea ce e ideal cand atat telefonul, cat si tableta cer putina energie suplimentara.
Are o putere maxima de iesire de 18W, suporta Quick Charge 3.0, facandu-l compatibil cu o gama larga de dispozitive pentru incarcare rapida. In plus, indicatorul de status al bateriei e ca un mic co-pilot care iti spune cand e timpul sa il reincarci.
Acumulator extern ADATA 20000mAh
ADATA P20000QCD cu o rezerva impresionanta de 20.000 mAh suporta Qualcomm QC 3.0 si USB Power Delivery 3.0 pentru o incarcare rapida, fie ca e vorba de telefonul tau, tableta sau chiar consola de jocuri.
Te lasa sa alimentezi trei gadgeturi in acelasi timp, avand doua porturi USB-A si unul USB-C, ceea ce inseamna ca poti imparti generozitatea bateriei sale cu prietenii sau sa iti incarci simultan telefonul, tableta si castile.
O caracteristica pe care o ador este portul USB-C care suporta incarcare bidirectionala. Asta inseamna ca acelasi cablu iti incarca atat power bank-ul, cat si dispozitivele USB-C.
Baterie externa la oferta – de unde poti sa cumperi
Mai jos sunt magazinele pe care eu personal le frecventez si cand cumpar pentru mine dar si cand fac recomandari, deci puteti sa le vizitati si sa verificati preturile pentru a prinde cea mai buna oferta la baterii externe.
Cum alegi o baterie externa buna: factori importanti de care sa tii cont
Daca vrei sa-ti cumperi cea mai buna baterie externa, trebuie sa tii cont de cativa factori care sunt destul de importanti. Am detaliat care sunt acestia mai jos.
Capacitatea bateriei (mAh)
Capacitatea bateriei, masurata in miliamperi ora, iti ofera o idee destul de clara despre cate incarcari complete iti poate oferi bateria externa pentru telefonul tau sau alte dispozitive. Cu cat numarul este mai mare, cu atat bateria externa poate sa stocheze mai multa energie. De exemplu, daca ai un telefon cu o baterie de 3000 mAh si o baterie externa de 10.000 mAh, teoretic, ai putea sa iti incarci telefonul de aproximativ trei ori complet.
Acum, de ce „teoretic”? Pentru ca in practica, transferul de energie nu este 100% eficient. Pierderile in procesul de incarcare inseamna ca o parte din capacitatea bateriei externe este consumata inainte ca energia sa ajunga efectiv in dispozitivul tau. Asadar, este bine sa astepti ca o baterie externa sa iti incarce dispozitivul de putin mai putine ori decat indica simpla matematica.
Apoi, gandeste-te la cum vei folosi bateria externa. Esti genul care uita sa o incarce si ai nevoie de cat mai multa energie disponibila pentru zile intregi? Sau poate ca iti doresti ceva usor si portabil pentru acele momente cand ai nevoie de putina energie suplimentara pentru a ajunge la sfarsitul zilei. Daca calatoresti des sau petreci mult timp departe de o sursa de alimentare, o capacitate mai mare poate fi mai avantajoasa, chiar daca asta inseamna un dispozitiv putin mai greu sau mai voluminos.
Numarul si tipurile de porturi (USB-A, USB-C, MicroUSB)
Fiecare dispozitiv vine cu propriile sale cerinte de incarcare. De la telefonul mobil care probabil foloseste un USB-C, la tableta veche dar de incredere cu MicroUSB, si pana la diversele accesorii care se incarca prin USB-A, e clar ca avem nevoie de flexibilitate.
Aici e important numarul si tipurile de porturi de pe o baterie externa. Cu cat ai mai multe optiuni, cu atat esti mai pregatit pentru orice situatie. Un port USB-A este destul de standard si iti va permite sa incarci majoritatea dispozitivelor mai vechi sau accesorii precum castile Bluetooth. USB-C a devenit noua norma pentru telefoanele noi, tablete si chiar unele laptopuri, oferind incarcare rapida si transfer de date de mare viteza. Iar pentru gadgeturile care inca folosesc MicroUSB, avand un astfel de port pe bateria ta externa inseamna ca nu vei fi niciodata prins nepregatit.
Trebuie sa iei in calcul este numarul de dispozitive pe care ai nevoie sa le incarci simultan. Daca esti genul care iese din casa cu telefonul, tableta si smartwatch-ul toate scazute de baterie, vei avea nevoie de o baterie externa care ofera mai multe porturi. Imagineaza-ti libertatea de a le putea incarca pe toate in acelasi timp, fara a fi nevoie sa prioritizezi care dispozitiv moare primul.
Pe langa numarul si tipul de porturi, trebuie sa te gandesti si la puterea oferita de acestea. Nu toate porturile sunt create egale – unele pot oferi incarcare rapida pentru dispozitivele compatibile, in timp ce altele ar putea incarca mai lent.
Suportul pentru incarcare rapida (Qualcomm QC, USB Power Delivery)
Poate ai auzit de Qualcomm Quick Charge (QC) sau USB Power Delivery (PD), dar ce inseamna de fapt aceste tehnologii pentru tine, ca utilizator? Hai sa deslusim misterul si sa vedem de ce sunt atat de importante cand alegi o baterie externa.
Ideea de baza a incarcarii rapide este, evident, sa iti incarci dispozitivul mult mai repede decat o faci cu un incarcator obisnuit. Qualcomm Quick Charge si USB Power Delivery sunt doua dintre cele mai raspandite tehnologii care permit acest lucru. Fiecare dintre aceste tehnologii are versiuni diferite si compatibilitati specifice cu diferite dispozitive. De exemplu, Quick Charge este o tehnologie dezvoltata de Qualcomm, deci o vei gasi mai ales pe dispozitivele care folosesc procesoare Qualcomm. Pe de alta parte, USB Power Delivery este un standard mai universal, care poate fi folosit pe o gama larga de dispozitive, inclusiv telefoane, tablete si chiar unele laptopuri.
Sa zicem ca esti pe fuga si ai nevoie urgenta de putin suc pentru telefonul tau. O baterie externa cu suport pentru incarcare rapida poate sa-ti aduca telefonul de la 0% la 50% sau chiar mai mult in doar 30 de minute. Asta inseamna mai putin timp petrecut asteptand langa o priza si mai mult timp avand telefonul disponibil pentru tot ceea ce ai nevoie sa faci.
Dimensiuni si greutate
Aici trebuie sa te gandesti la stilul tau de viata: esti mereu pe fuga, calatoresti des sau poate ca ai nevoie de ceva pentru acele lungi zile de munca sau studiu? Daca raspunsul este da, atunci dimensiunea si greutatea bateriei externe devin un factor de alegere. O baterie mai mica si mai usoara poate fi usor de purtat in buzunar sau intr-o geanta mica, fiind ideala pentru zilele acelea aglomerate cand ai nevoie doar de un mic boost de energie pentru telefonul tau.
Dar daca planurile tale includ aventuri sau calatorii unde accesul la o sursa de energie este limitat, o baterie cu o capacitate mai mare, care in mod inevitabil va fi si mai mare si mai grea, ar putea fi exact ceea ce ai nevoie. Desigur, acest tip de baterie nu este tocmai prietenos cu buzunarul pantalonilor, dar iti va tine dispozitivele incarcate pe parcursul mai multor zile.
Este important sa gasesti echilibrul perfect intre capacitatea de care ai nevoie si dimensiunea sau greutatea pe care esti dispus sa le tolerezi in bagajul tau de zi cu zi. Unele baterii externe sunt proiectate sa fie extrem de portabile, oferind suficienta energie pentru o incarcare sau doua, in timp ce altele sunt adevarate centrale electrice portabile, gata sa iti incarce laptopul, tableta si telefonul simultan, dar care vin cu compromisul unei greutati si dimensiuni considerabile.
Indicatorul de baterie
Un indicator de baterie eficient te tine la curent cu cata energie mai ai disponibila in power bank-ul tau. Fara el, ai fi practic in intuneric, nestiind cand dispozitivul tau salvator e pe cale sa se epuizeze. Cele mai comune tipuri sunt LED-urile care se aprind in diferite culori sau cu un numar diferit de lumini, fiecare reprezentand un anumit procent din capacitatea totala a bateriei. Mai sofisticat, unele modele vin cu ecrane digitale care afiseaza procentajul exact al energiei ramase, oferindu-ti o imagine clara a situatiei.
Optiuni de incarcare bidirectionala
Incarcarea bidirectionala inseamna, pe scurt, ca poti folosi acelasi port pentru a incarca power bank-ul si pentru a incarca alte dispozitive de la acesta. De cele mai multe ori, aceasta se refera la portul USB-C, care a devenit un standard in industrie datorita versatilitatii si eficientei sale.
Gandeste-te ca pleci intr-o calatorie si, in loc sa impachetezi un snop de cabluri pentru fiecare dispozitiv in parte, ai nevoie doar de unul sau doua. Un cablu USB-C poate sa-ti incarce atat telefonul, laptopul, cat si bateria externa.
Materialul si durabilitatea
Materialul din care este fabricata bateria externa iti poate oferi indicii despre cat de bine va rezista in fata uzurii zilnice. Gandeste-te la cate ori scoti si pui bateria in geanta, rucsac sau chiar in buzunar. Variantele din plastic pot fi usoare si ieftine, dar sunt mai predispuse la zgarieturi si chiar la crapare daca le scapi din mana. Pe de alta parte, bateriile externe invelite in aluminiu sau alte metale sunt nu doar mai rezistente la impact, dar adesea arata si mai bine dupa o perioada indelungata de utilizare.
Durabilitatea nu se refera doar la capacitatea fizica de a rezista la lovituri sau caderi, ci si la cat de bine isi pastreaza bateria capacitatea de incarcare dupa multe cicluri de utilizare. O baterie de calitate superioara ar trebui sa-ti pastreze un randament bun al incarcarii chiar si dupa sute de cicluri de incarcare si descarcare. Practic, vrei sa te asiguri ca, si dupa un an sau doi, power bank-ul tau va putea sa-ti incarce dispozitivul aproape la fel de eficient ca in prima zi.
Intrebari frecvente despre baterii externe
Pot sa folosesc orice cablu la bateria externa, inclusiv cel original al telefonului?
Da, poti folosi orice cablu, inclusiv cel original al telefonului, pentru a incarca bateria externa sau pentru a incarca dispozitivele de la aceasta, atata timp cat mufele se potrivesc. Majoritatea bateriilor externe vin cu porturi standard, cum ar fi USB-C sau microUSB, compatibile cu cablurile telefonului tau. Este o solutie super practica, pentru ca te scuteste de povara de a cara dupa tine mai multe cabluri. Asadar, da, fara griji, cablul telefonului tau e la fel de bun pentru sarcina asta.
Daca nu folosesc bateria externa se descarca?
Da, chiar daca nu o folosesti, bateria externa se va descarca treptat. E ca si cum ai lasa o ciocolata desfacuta pe masa; chiar daca nu o mananci, calitatea ei va scadea in timp. La fel, bateriile externe pierd incet din energie chiar si cand stau degeaba, din cauza proceselor chimice interne. Nu e nimic alarmant, dar e bine sa stii ca, daca n-ai folosit-o o perioada, ar putea sa nu fie 100% incarcata cand vei avea nevoie de ea. Asadar, un sfat prietenesc ar fi sa-i dai o reincarcare din cand in cand, chiar daca nu ai folosit-o, doar ca sa fii sigur ca e gata de actiune cand ai tu nevoie.
Este sigura o baterie externa solara?
Bateriile externe solare sunt surprinzator de sigure. Principalul lor avantaj este ca se bazeaza pe energia solara pentru a se reincarca, ceea ce inseamna mai putine griji pentru tine legate de gasirea unei prize. Totusi, ca orice dispozitiv electronic, siguranta lor depinde foarte mult de calitatea constructiei si de respectarea standardelor de siguranta. Majoritatea vin echipate cu protectii impotriva supraincarcarii, supradescarcarii si a altor riscuri.
Ce se intampla daca iau o baterie externa ieftina?
Uneori, pretul mic poate ascunde compromisuri pe care nu ti-ai dori sa le faci. Poate ca bateria nu va avea capacitatea promisa, sau se va incarca lent, ori chiar ar putea avea o durata de viata mai scurta. In plus, siguranta este un aspect esential; bateriile mai putin costisitoare s-ar putea sa nu ofere toate protectiile necesare impotriva supraincarcarii sau scurtcircuitelor.
Concluzie
Acestea sunt alegerile mele pentru cele mai bune baterii externe. Daca vrei o baterie diferita fata de cele de mai sus te astept in comentarii.