Cel mai bun aparat de gatit sous vide

Gatitul sous vide a devenit un subiect fierbinte printre pasionatii de gastronomie si tot mai multe persoane cauta un aparat de gatit sous vide. Principiul este simplu: alimentele sunt sigilate in pungi vidate si gatite in apa la temperaturi controlate cu precizie.
Fie ca vorbim de o friptura suculenta, un piept de pui fraged sau legume perfect crocante, sous vide asigura ca fiecare parte a alimentului este gatita exact cum trebuie. Totul este gatit uniform, iar rezultatul este o textura si un gust foarte bun. Gatitul sous vide este ideal pentru cei care nu vor sa stea ore in sir in bucatarie. Poti pregati alimentele in avans, le sigilezi in pungi si le lasi in apa la temperatura potrivita, fara sa fie nevoie sa supraveghezi constant procesul.
Top aparate de gatit sous vide: recomandari
Acestea sunt cele mai bune aparate de gatit sous-vide pe care le poti cumpara acum. Am pus la inceput aparate de gatit sous-vide de top, pentru cei care doresc cel mai bun produs, apoi am adaugat si aparate de gatit sous-vide putin mai ieftine, pentru cei cu buget mai mic.

Aparat de gatit Sous Vide Laica SVC107
Laica SVC107 are o putere de 1200W si este perfect pentru oricine doreste sa obtina preparate delicioase si gatite la perfectie, de fiecare data. Display-ul LED iti ofera un control precis al temperaturii incat mancarea sa fie uniform gatita, de la o margine la alta, fara efort.
Poti gati mancarea fara grasimi adaugate, pastrand astfel aromele naturale si consistenta alimentelor. Sistemul de ambalare in vid mentine prospetimea mancarii si permite si pastrarea alimentelor gatite in frigider timp de 15 zile si peste o luna in congelator, fara sa isi piarda din calitate.
Acest aparat are multiple functii utile precum temporizator, control al temperaturii si termostat, toate integrate intr-o carcasa din inox si plastic durabil. Este usor de folosit datorita panoului de comanda digital si compact.

Stick pentru gatit sous vide CASO DESIGN SV 400
CASO Sous Vide Stick SV400 iti permite sa prepari mancaruri delicioase si suculente, pastrand aromele naturale ale ingredientelor. Si este ideal nu doar pentru gatitul sous vide, ci si pentru pregatirea iaurtului, incalzirea mancarurilor pentru bebelusi si multe altele.
Are o putere de 1000 W si see potriveste perfect in orice vas termorezistent cu un volum cuprins intre 6 si 20 de litri. Ecranul digital si functia de cronometru iti permit sa setezi temperaturi intre 25 si 90 °C in trepte de 0,5 °C si sa programezi timpul de gatire de la 1 minut pana la 99 de ore.
Dispozitivul este echipat cu functii precum oprire automata, control al temperaturii si termostat, iar materialele din care este fabricat, plastic si inox, garanteaza durabilitate si o utilizare indelungata. Pachetul contine tot ce ai nevoie pentru a incepe imediat sa gatesti sous vide.

Aparat pentru gatit sous vide Zilan ZLN-4007
Aparatul pentru gatit Sous Vide Zilan are o putere de 800 W si ofera o metoda de gatit moderna si sanatoasa, preferata de bucatarii profesionisti si pasionatii de gastronomie deopotriva.
Se ataseaza simplu de orice recipient cu apa. Doar setezi temperatura dorita, pornesti aparatul si lasi magia sa se intample. Intervalul de temperatura controlat cu precizie, intre 0 si 100°C, asigura ca fiecare preparat iese perfect.
Aparatul vine echipat cu functii utile precum protectia la supraincalzire si semnalul sonor la finalizarea programului, oferindu-ti liniste si siguranta in utilizare. Are o capacitate de 12 litri si un cablu de 1,5 metri.

Stick pentru gatit sous-vide Steba
Stick-ul pentru gatit Sous-Vide Steba SV 75 te ajuta sa pregatesti mancaruri delicioase si sanatoase fara sa fie nevoie de cunostinte avansate in arta culinara. Are o putere de 800W si poate incalzi pana la 20 de litri de apa, ajungand la 56 de grade Celsius in aproximativ 45 de minute.
Datorita circulatiei apei de 12 litri pe minut, temperatura ramane constanta, asigurand o gatire uniforma a preparatelor.
Ecranul LCD si panoul de control digital iti permit sa setezi cu usurinta temperatura si timpul de gatit, astfel incat sa obtii rezultate perfecte de fiecare data. Poti ajusta temperatura de la 0 la 90°C, in functie de nevoile tale, iar timer-ul poate fi setat pana la 99 de ore.

Aparat de gatit sous-vide GN 2/3 Hendi
Aparatul de gatit sous-vide de la Hendi este perfect pentru uz rezidential, avand o capacitate de 13 litri, astfel incat poti gati usor chiar si pentru intreaga familie sau pentru petreceri. Aparatul ofera doua programe de gatit, abur si fierbere, astfel incat poti diversifica modul de preparare al alimentelor.
Vine cu cateva functii practice, care includ oprire automata, temporizator, control al temperaturii si functia de mentinere la cald. Acestea iti ofera flexibilitate si usurinta in utilizare, permitandu-ti sa gatesti fara sa stai mereu cu ochii pe aparat. Datorita controlului precis al temperaturii, fiecare preparat va fi gatit uniform si isi va pastra suculenta si aromele naturale.
Din punct de vedere tehnic, aparatul are o putere de 400 W, suficienta pentru a asigura o performanta excelenta.
Aparat de gatit sous-vide la oferta – de unde poti sa cumperi
Mai jos sunt magazinele pe care eu personal le frecventez si cand cumpar pentru mine dar si cand fac recomandari, deci puteti sa le vizitati si sa verificati preturile pentru a prinde cea mai buna oferta la aparate de gatit sous-vide.


Ce inseamna exact gatitul sous-vide
Gatitul sous-vide este o tehnica culinara care implica gatirea alimentelor sigilate in pungi de plastic vidate, la temperaturi precise si constante, intr-o baie de apa. Desi poate suna complicat, acest proces este surprinzator de simplu si aduce numeroase beneficii in bucatarie.
In esenta, sous-vide inseamna „sub vid” in franceza, reflectand faptul ca alimentele sunt sigilate in vid inainte de a fi gatite. Ideea de baza este de a gati mancarea la o temperatura mai joasa, dar pentru o perioada mai lunga de timp, comparativ cu metodele traditionale. Aceasta tehnica permite alimentelor sa se gateasca uniform, pastrandu-si suculenta si aromele naturale. De exemplu, o friptura gatita sous-vide va fi perfect roz si suculenta de la un capat la celalalt, evitand zonele arse sau crude.
Probabil cel mai mare avantaj al gatitului sous-vide este controlul total asupra procesului de gatit. Folosind un aparat de sous-vide, poti seta cu precizie temperatura la care vrei sa gatesti alimentele, iar aparatul va mentine aceasta temperatura constanta pe toata durata gatitului. Aceasta inseamna ca riscul de a supragati sau de a nu gati suficient este eliminat aproape complet.
Plus ca aceasta tehnica este extrem de versatila. Poti gati o varietate larga de alimente, de la carne si peste, la legume si chiar deserturi. Fiecare tip de aliment beneficiaza de pe urma temperaturii precise si constante. Carnea ramane frageda si suculenta, pestele se gateste fara sa se usuce, iar legumele isi pastreaza textura si nutrientii.
Gatitul sous-vide este si foarte convenabil. Poti pregati alimentele in avans, sigilandu-le in pungi si lasandu-le in baie de apa pana cand sunt gata de servit. Aceasta metoda iti permite sa te ocupi de alte sarcini in timp ce mancarea se gateste, fara sa fie nevoie sa stai constant cu ochii pe cratita.

Cum alegi un aparat de gatit sous-vide: factori importanti de care sa tii cont
Daca vrei sa-ti cumperi cel mai bun aparat de gatit sous-vide trebuie sa tii cont de cativa factori care sunt destul de importanti. Am detaliat care sunt acestia mai jos.
Tipul aparatului
Una dintre primele decizii pe care trebuie sa le iei este tipul aparatului: stick sau baia de apa. Fiecare tip are avantaje si dezavantaje.
Aparatele de tip stick sunt compacte si versatile. Acestea sunt dispozitive cilindrice pe care le fixezi pe marginea unei oale umplute cu apa. Unul dintre principalele avantaje ale unui stick sous-vide este flexibilitatea. Poti folosi orice vas rezistent la caldura, ceea ce inseamna ca poti adapta capacitatea in functie de reteta sau de numarul de portii pe care vrei sa le pregatesti. De asemenea, aceste aparate sunt usor de depozitat, ocupand putin spatiu in dulapul de bucatarie.
Aparatele cu baia de apa (cunoscute si ca cuve sau bain-marie) sunt unitati all-in-one care vin cu un vas integrat. Acestea ofera o solutie completa si sunt, de obicei, mai stabile si mai precise in mentinerea temperaturii constante. Un avantaj al acestor aparate este ca nu trebuie sa te ingrijorezi de gasirea unui vas potrivit, totul fiind inclus. Datorita constructiei lor, sunt mai putin predispuse la pierderi de caldura, asigurand un proces de gatire mai eficient.
Insa, aparatele cu baia de apa tind sa fie mai voluminoase si sa ocupe mai mult spatiu pe blatul de bucatarie si in depozitare. Daca ai o bucatarie mica sau spatiul de depozitare este limitat, un stick sous-vide ar putea fi o alegere mai buna.
Daca esti in cautarea unui aparat versatil, usor de depozitat si care iti permite sa folosesti diferite tipuri de vase, un stick sous-vide este ideal. Daca preferi o solutie all-in-one, cu stabilitate si precizie ridicata, si nu te deranjeaza dimensiunile mai mari, un aparat cu baia de apa ar putea fi alegerea potrivita pentru tine. Ambele tipuri pot oferi rezultate excelente, asa ca alegerea depinde in mare masura de modul in care planuiesti sa folosesti aparatul si de spatiul disponibil in bucatarie.
Capacitatea aparatului
Capacitatea aparatului determina cat de mult poti gati intr-o singura sesiune si influenteaza flexibilitatea pe care o ai in bucatarie. Daca ai o familie mare sau iti place sa gatesti in cantitati mai mari pentru a avea mancare pregatita pentru mai multe zile, un aparat cu o capacitate mai mare, cum ar fi de 13 litri, va fi mult mai practic.
Dar daca locuiesti singur sau in doi, un aparat cu o capacitate mai mica ar putea fi suficient si te va ajuta sa economisesti spatiu pe blatul de bucatarie. Capacitatea mai mare inseamna ca poti pregati simultan mai multe pungi cu diverse alimente, ceea ce este ideal pentru cinele festive sau cand ai invitati. Totodata, te scuteste de necesitatea de a gati in mai multe transe, economisind timp si energie.
Un aparat de capacitate mai mare iti ofera libertatea de a experimenta cu diferite retete si ingrediente, fara sa te simti limitat de spatiu. Poti pregati mai multe portii de carne, legume sau chiar deserturi in acelasi timp, ceea ce face procesul de gatit mult mai eficient.
Puterea aparatului
Puterea aparatului, masurata in wati (W), influenteaza cat de repede si cat de bine poate incalzi apa la temperatura dorita si, mai important, cat de stabil poate mentine acea temperatura pe parcursul intregului proces de gatire.
Un aparat cu o putere mai mare va ajunge mai rapid la temperatura setata, ceea ce inseamna ca nu vei pierde mult timp asteptand sa incepi gatitul, lucru care este deosebit de util daca te grabesti sau daca vrei sa pregatesti rapid mai multe feluri de mancare.
In plus, puterea aparatului afecteaza capacitatea acestuia de a mentine temperatura constanta, un aspect crucial pentru gatitul sous-vide. O temperatura stabila asigura ca alimentele sunt gatite uniform, pastrandu-si textura si aroma. Aparatele cu o putere mai mica pot avea dificultati in a mentine aceasta stabilitate, mai ales daca sunt folosite la capacitate maxima sau daca temperatura ambientala variaza.
Daca ai nevoie de un aparat pentru cantitati mari de mancare, un model cu putere mai mare va fi mai potrivit, deoarece va putea gestiona mai bine volumul mare de apa si alimente. Dar daca gatesti in cantitati mai mici, un aparat cu putere mai mica ar putea fi suficient si mai economic.

Functiile disponibile
Un aparat bun ar trebui sa ofere mai multe functii care sa ne faca viata in bucatarie mai usoara si gatitul mai precis.
O functie importanta este oprirea automata. Aceasta ne scuteste de grija supravegherii continue a procesului de gatit. Aparatul se opreste singur atunci cand mancarea este gata, prevenind astfel supragaturile si asigurand rezultate perfecte de fiecare data.
Temporizatorul este o alta functie de care ar trebui sa tinem cont. Acesta ne permite sa setam durata exacta a gatitului, astfel incat sa obtinem consistenta dorita. Indiferent daca pregatim o friptura sau legume, putem fi siguri ca timpul de gatire va fi mereu corect.
Controlul temperaturii este probabil cea mai importanta functie pentru un aparat sous-vide. Precizia acestui control ne permite sa gatim alimentele la temperaturi scazute, pastrandu-le suculenta si aromele naturale. Cu un control precis al temperaturii, putem obtine acea textura perfecta pe care o dorim, fie ca e vorba de carne, peste sau legume.
Functia de mentinere la cald este si ea utila, mai ales atunci cand pregatim mese elaborate si avem nevoie ca mancarea sa ramana calda pana in momentul servirii. Aceasta functie ne permite sa ne coordonam mai bine si sa ne asiguram ca toate preparatele ajung pe masa la temperatura potrivita.
Aparatele moderne pot avea si programe specifice de gatit, precum abur sau fierbere care ne ofera flexibilitate si posibilitatea de a diversifica modul de preparare al alimentelor, in functie de reteta si de preferintele noastre.
Precizia controlului temperaturii
Gatitul sous-vide presupune gatirea alimentelor la temperaturi scazute, dar constante, pe perioade lungi de timp. Pentru ca rezultatele sa fie mereu perfecte, aparatul trebuie sa mentina temperatura exacta setata, fara fluctuatii.
Un aparat cu un control precis al temperaturii iti permite sa gatesti carnea la exact 56°C pentru a obtine un medium-rare perfect sau legumele la temperatura optima pentru a le pastra textura si nutrientii. Daca temperatura fluctueaza, rezultatul final poate fi afectat, carnea poate deveni prea tare sau legumele prea moi.
Precizia controlului temperaturii asigura consistenta siiti ofera si incredere in procesul de gatit. Stii ca fiecare bucata de carne sau fiecare leguma va fi gatita uniform, fara risc de a fi prea coapta sau insuficient gatita.

Intrebari frecvente despre aparatele de gatit sous-vide
Care sunt beneficiile gatitului sous-vide comparativ cu metodele obisnuite?

Beneficiile gatitului sous-vide comparativ cu metodele obisnuite includ o uniformitate perfecta a gatitului, pastrarea suculentei si a aromelor naturale, si un control precis al temperaturii care elimina riscul de a supragati sau de a nu gati suficient alimentele. Aceasta tehnica permite obtinerea unor preparate de calitate superioara, demne de un restaurant, cu efort minim, si ofera flexibilitatea de a pregati mesele in avans, economisind astfel timp si reducand stresul in bucatarie.
Cat timp dureaza gatitul sous-vide?
Gatitul sous-vide poate dura de la cateva ore pana la 48 de ore, in functie de tipul de aliment si de textura dorita. De exemplu, o friptura poate dura intre 1 si 4 ore, in timp ce taieturile mai dure de carne, cum ar fi rasolul, pot avea nevoie de 24 pana la 48 de ore pentru a deveni fragede. Desi pare mult, timpul de gatire este compensat de rezultatele perfecte si de faptul ca nu trebuie sa supraveghezi procesul constant.
Pot folosi orice pungi de plastic pentru gatitul sous-vide sau trebuie sa fie speciale?

Nu, nu poti folosi orice pungi de plastic pentru gatitul sous-vide; trebuie sa fie pungi speciale, rezistente la temperaturi ridicate si sigure pentru alimente. Aceste pungi sunt concepute pentru a nu elibera substante chimice nocive atunci cand sunt incalzite si pentru a mentine un sigiliu etans pe toata durata gatitului. Asigura-te ca folosesti pungi etichetate ca fiind compatibile cu sous-vide pentru a obtine cele mai bune rezultate si a te asigura ca mancarea ta este in siguranta.
Este sigur sa gatesc alimentele la temperaturi atat de scazute?
Da, este sigur sa gatesti alimentele la temperaturi scazute folosind metoda sous-vide, deoarece temperaturile sunt suficient de ridicate pentru a distruge bacteriile daunatoare pe o perioada mai lunga de timp. Acesta este, de fapt, unul dintre avantajele principale ale gatitului sous-vide: pastreaza sucurile si aromele naturale ale alimentelor, in timp ce asigura siguranta alimentara. Asadar, poti fi sigur ca obtii preparate delicioase si sigure de fiecare data.
Nu dauneaza faptul ca e gatit in plastic?

Nu, nu dauneaza daca folosesti pungi de plastic de calitate alimentara, care sunt sigure pentru gatit la temperaturi scazute. Aceste pungi sunt special concepute pentru a nu elibera substante chimice periculoase atunci cand sunt incalzite. Asigura-te doar ca folosesti pungi etichetate ca fiind sigure pentru sous-vide si urmeaza recomandarile producatorului pentru o utilizare corecta.
Concluzie
Acestea sunt cele mai bune aparate de gatit sous vide disponibile pe piata in acest moment. Am pus si modele ieftine dar si mai scumpe, pretul fiind in functie de calitate. Daca doresti un anumit aparat de gatit sous vide poti sa-mi lasi un comentariu si o sa te ajut cu o recomandare.