Cel mai bun redresor
Un redresor e bun in orice garaj, si sa va zic de ce, hai sa ne imaginam ca ca v-ati pregatit pentru o excursie cu masina, totul e pus la punct, bagajele sunt facute, iar entuziasmul e la cote maxime. Dar, surpriza, masina nu porneste. Bateria e descarcata. Frustrant rau, nu? Un redresor auto poate transforma aceasta situatie neplacuta intr-un mic inconvenient usor de remediat, pentru ca va ajuta sa incarcati bateria masinii rapid, si chiar s-o reparati daca e sulfatata.
Pentru multi dintre noi, masina este mai mult decat un mijloc de transport – este o extensie a casei noastre, si e destul de clar ca si masina are nevoie de ingrijire si atentie. Cu un redresor la indemana, prelungiti durata de viata a bateriei masinii si economisesti astfel bani pe termen lung, dar va si asigurati ca veti avea intotdeauna o sursa de energie de rezerva, indiferent de situatie.
Top redresoare auto: recomandari
Redresor auto inteligent Foton RI-1224-8
Redresorul auto inteligent Foton RI-1224-8 iti incarca bateria auto atat la 12V cu pana la 8A, cat si la 24V cu pana la 4A, si vine la pachet cu niste functii inteligente care mie mi-au placut mult la pretul asta.
Are o functie de regenerare care, prin incarcare in pulsuri, poate chiar sa reconditioneze bateriile care au inceput sa isi piarda din suflu. Este compact si are un design care il face usor de utilizat, gratie automatizarii complete si display-ului LED care iti arata tot ce trebuie sa stii despre starea de incarcare a bateriei.
Iar daca te ingrijoreaza variatiile de temperatura, dispozitivul ajusteaza tensiunea de incarcare in functie de temperatura ambientala, asigurand o incarcare optimizata indiferent de conditii. Este potrivit pentru o gama larga de baterii, inclusiv cele EFB si AGM utilizate in masinile cu functie Start&Stop.
Redresor auto Osram BATTERYcharge 904
OSRAM BATTERYcharge 904 este potrivit pentru vehicule de 6V si 12V si se adapteaza atat motocicletelor, cat si majoritatii vehiculelor mai mici, inclusiv celor cu sistem Start/Stop.
Vine cu ciclul de incarcare adaptabil, care variaza intre 7 etape pentru bateriile cu litiu si 9 etape pentru cele cu plumb acid/AGM, lucru care asigura o incarcare optima in functie de tipul bateriei. Conectarea este simpla, iar redresorul trece automat in modul de intretinere pe termen lung cand bateria este complet incarcata, eliminand orice griji legate de supraincarcare.
Are un afisaj digital care faciliteaza monitorizarea procesului de incarcare si diverse functii de siguranta, cum ar fi protectia impotriva polaritatii inverse si a scurtcircuitului. Modul sau de iarna protejeaza bateria in conditii de temperaturi scazute.
Redresor pentru baterie Powermat PM-PM-50B
Powermat PM-PM-50B are o compatibilitate pentru baterii de 12V si 24V si vine cu cateva functii interesante, cum ar fi identificarea automata a tensiunii bateriei pana la capacitatea de incarcare adaptabila intre 0 si 10A. Poate sa incarce bateriile cu capacitati intre 6Ah si 150Ah si are 8 etape de incarcare, fie ca alegeti modul inteligent sau rapid, adaptandu-se nevoilor specifice ale bateriei dvs.
Fiecare etapa este conceputa pentru a maximiza performanta si durata de viata a bateriei, de la incarcarea cu tensiune constanta pana la modul de incarcare flotanta, care mentine bateria complet incarcata si gata de actiune. Plus, echipat cu un ecran LCD, va ofera toate informatiile de care aveti nevoie la indemana.
Redresor auto Bosch C3
Redresorul auto Bosch C3 are o capacitate de a opera atat la 6V, cat si la 12V si se adapteaza nevoilor diferitelor tipuri de baterii auto, inclusiv cele AGM. Ceea ce il face cu adevarat special este controlul sau precis, gestionat de un micro-computer, care asigura incarcarea eficienta si sigura a bateriei masinii tale, fara riscul unor scurtcircuite.
Este un redresor sa zic calitativ, pentru faptul ca e produs de unul dintre cei mai buni producatori de pe piata, adica Bosch.
Redresor acumulatori Einhell CC-BC 12
Einhell CC-BC 12 este un incarcator de baterie de 12 volti care are o carcasa din tabla de otel vopsita electrostatic, rezistenta la zgarieturi. Este echipat cu un ampermetru integrat care iti permite sa monitorizezi cu usurinta rata curenta de incarcare, oferindu-ti o imagine clara asupra procesului.
Incarcatorul vine cu protectii la suprasarcina, inversarea polaritatii si scurtcircuit. Este portabil, usor de transportat datorita manerului sau, care se intr-un design atragator, rosu cu negru, dar si cu o serie de functii menite sa-ti faca viata mai usoara.
Redresor PNI M200
Redresorul PNI M200 este cel mai ieftin redresor pe care il poti cumpara pentru a-ti incarca acumulatorii Gel si moto de pana la 20Ah. Ofera o incarcare inteligenta in trei etape, special conceputa pentru bateriile de 12V plumb-acid si plumb-gel.
Tineti cont ca nu este pentru acumulatori foarte mari, ci potrivit mai mult pentru acumulatori de motociclete sau scutere!
Redresor auto la oferta – de unde poti sa cumperi
Mai jos sunt magazinele pe care eu personal le frecventez si cand cumpar pentru mine dar si cand fac recomandari, deci puteti sa le vizitati si sa verificati preturile pentru a prinde cea mai buna oferta la redresoare auto.
Cum alegi cel mai bun redresor auto: factori de care sa tii cont
Cand cautam un redresor auto de calitate, trebuie sa avem grija la specificatii, iar mai jos detaliez putin la ce anume sa te uiti cand iti cumperi unul.
Capacitatea bateriei auto
Capacitatea bateriei, masurata in amperi ora (Ah), ne spune cata energie poate stoca bateria ta. Este important pentru ca redresorul pe care il alegi trebuie sa poata sa gestioneze capacitatea specifica a bateriei tale pentru a asigura o incarcare optima.
Sa zicem ca bateria masinii tale are o capacitate de 60Ah. Vei avea nevoie de un redresor care poate incarca eficient aceasta capacitate, fara a fi prea puternic (ca sa nu deterioreze bateria) si nici prea slab (ca sa nu dureze o eternitate incarcarea). Un redresor potrivit va avea setari sau moduri de incarcare care se aliniaza la capacitatea bateriei tale, permitandu-ti sa optimizezi durata de incarcare si sa prelungesti viata bateriei.
Un curent prea mare poate supraincalzi bateria, afectandu-i performanta si durabilitatea, in timp ce un curent prea mic ar putea sa nu fie suficient pentru a incarca bateria in mod corespunzator, lasandu-te in cele din urma cu o baterie subincarcata si cu performanta scazuta.
Tipul bateriei (plumb-acid, AGM, Gel, etc.)
Nu toate redresoarele sunt compatibile cu toate tipurile de baterii. Utilizarea unui redresor nepotrivit poate fi ineficienta si poate chiar sa dauneze bateriei tale, scurtandu-i durata de viata. De exemplu, o baterie Gel are nevoie de un regim de incarcare diferit fata de o baterie plumb-acid. Un redresor care nu respecta aceste cerinte poate supraincarca bateria sau poate nu o incarca suficient.
Bateriile plumb-acid sunt cele traditionale, au fost in jur de mult timp si sunt destul de robuste. Sunt tipul cel mai comun si, in general, cel mai accesibil ca pret. Daca ai o masina fara prea multe accesorii electrice sofisticate, probabil ca ai o astfel de baterie.
Bateriile AGM (Absorbent Glass Mat) sunt ceva mai avansate. Sunt proiectate pentru a sustine un numar mai mare de cicluri de incarcare-descarcare si sunt excelente pentru vehiculele cu stop-start automat sau pentru cele care au mai multe echipamente electrice. Acestea sunt mai rezistente la temperaturi extreme si, desi sunt mai scumpe, durabilitatea lor le face o optiune cost-eficienta pe termen lung.
Bateriile Gel sunt similare cu cele AGM in ceea ce priveste performanta si utilizarea, dar ele folosesc un gel ca electrolit in loc de lichid sau mat. Aceasta le face extrem de rezistente la scurgeri si foarte sigure. Sunt perfecte pentru utilizarea in conditii dificile si pentru echipamentele care stau nefolosite perioade indelungate, deoarece se descarca mai incet decat alte tipuri.
Tensiunea bateriei (12V, 24V, etc.)
Majoritatea autoturismelor, motocicletelor si vehiculelor usoare folosesc baterii de 12V. Camioanele, autobuzele si unele masini de mare tonaj se bazeaza pe baterii de 24V pentru a-si alimenta sistemele mai complexe. De ce e important sa stii asta? Pentru ca alegerea unui redresor care sa corespunda tensiunii bateriei tale este cruciala pentru eficienta si siguranta procesului de incarcare.
Sa zicem ca ai un autoturism standard cu o baterie de 12V si optezi din greseala pentru un redresor destinat bateriilor de 24V. In cel mai bun caz, redresorul nu va reusi sa incarce bateria, iar in cel mai rau caz, ai putea sa o deteriorezi sau chiar sa cauzezi daune vehiculului. Iar la folosirea unui redresor de 12V pentru o baterie de 24V, practic, nu vei avea suficienta putere pentru a incarca bateria eficient, lasandu-te in continuare cu o baterie descarcata.
Curentul de incarcare al redresorului
Pentru cei mai putin familiarizati, curentul de incarcare se refera la cantitatea de energie electrica pe care redresorul o furnizeaza bateriei intr-o anumita perioada. Este masurat in amperi (A) si, pe scurt, cu cat valoarea acestuia este mai mare, cu atat bateria se va incarca mai rapid. Totusi, nu este o regula generala sa alegem redresorul cu cel mai mare curent de incarcare posibil. Trebuie sa gasim un echilibru, deoarece un curent prea mare poate deteriora bateria pe termen lung, in timp ce un curent prea mic va insemna timpi de incarcare mai lungi.
De exemplu, o baterie mica de motocicleta va necesita un curent de incarcare mult mai mic comparativ cu o baterie mare de camion. Majoritatea bateriilor de autoturisme se incadreaza undeva intre aceste extreme, iar redresoarele moderne ofera adesea posibilitatea de a ajusta curentul de incarcare in functie de nevoile specifice.
Funcții de siguranta (protectie la polaritate inversa, scurtcircuit, suprasarcina)
Protectia la polaritate inversa este foarte importanta pentru ca oricine poate avea o zi proasta si sa conecteze gresit clemelor bateriei. Fara aceasta functie de siguranta, greseala ar putea duce la deteriorarea bateriei, a redresorului sau chiar a altor componente electrice ale masinii. Prin urmare, un redresor care recunoaste greseala si opreste alimentarea pentru a preveni daunele devine un fel de „salvamar” pentru acele momente de neatentie.
Apoi, protectia la scurtcircuit este si ea foarte necesara. Circuitele pot deveni defecte din diverse motive – de la uzura pana la un simplu fir care atinge o parte metalica a masinii. Un redresor dotat cu aceasta functie poate detecta imediat un scurtcircuit si intrerupe alimentarea, prevenind astfel supraincalzirea sau chiar incendierea.
Protectia la suprasarcina este buna pentru a evita supraincarcarea bateriei auto. Bateriile sunt destul de sensibile; o incarcare excesiva poate reduce semnificativ durata lor de viata sau poate cauza daune ireversibile. Un redresor inteligent, care „stie” cand bateria a atins capacitatea maxima si opreste automat incarcarea, este un instrument nepretuit pentru mentinerea sanatatii bateriei tale pe termen lung.
Moduri de incarcare (incarcare rapida, incarcare de intretinere, etc.)
Incarcarea rapida te ajuta sa aduci bateria la un nivel acceptabil de incarcare intr-un timp scurt. Este ideala cand esti pe fuga si ai nevoie sa repornesti masina rapid. Dar, ca orice sprint, vine cu riscurile sale; o incarcare prea rapida si prea frecventa poate scurta durata de viata a bateriei.
Incarcarea de intretinere se face lent, cu grija, asigurandu-se ca bateria este incarcata complet fara a-i cauza stres. Aceasta metoda este perfecta pentru perioadele lungi de inactivitate ale masinii, cum ar fi in lunile de iarna sau daca pleci intr-o vacanta prelungita. Incarcarea de intretinere pastreaza bateria intr-o stare optima, prelungindu-i durata de viata si asigurand ca masina ta e gata de drum oricand.
Exista si alte moduri de incarcare, fiecare cu particularitatile sale, dar ideea principala este aceasta: alegerea unui redresor auto cu mai multe moduri de incarcare iti ofera flexibilitatea de a alege cea mai buna optiune pentru starea bateriei si nevoile tale.
Intrebari frecvente despre redresoare auto
Ce tipuri de baterii auto pot fi incarcate cu un redresor?
Majoritatea redresoarelor auto moderne sunt destul de versatile si pot incarca mai multe tipuri de baterii. De la cele plumb-acid traditionale, care sunt cel mai comun tip intalnit in masini, la bateriile AGM (Absorbent Glass Mat) si Gel, redresoarele s-au adaptat sa faca fata nevoilor diverse ale soferilor. Unii producatori ofera chiar si modele care pot incarca baterii de litiu, dar aici trebuie sa fii atent sa alegi un redresor compatibil.
Ce inseamna incarcarea inteligenta in etape?
In loc sa bombardeze bateria cu o cantitate constanta de energie, acest tip de incarcare o analizeaza si adapteaza curentul si tensiunea necesare in functie de stadiul in care se afla bateria. Incepe cu o incarcare rapida pentru a aduce bateria la un nivel de incarcare sigur, urmata de o faza de absorbtie care umple bateria aproape complet, si se finalizeaza cu o incarcare de intretinere care o mentine intr-o stare ideala fara a o suprasolicita.
Este nevoie sa deconectez bateria de la vehicul inainte de incarcare?
Nu e intotdeauna necesar, dar depinde de redresorul pe care il folosesti. Multe modele moderne sunt proiectate sa fie super sigure si pot fi conectate direct la bateria vehiculului fara a o scoate. Ele au tot felul de protectii integrate, ca sa nu-ti faci griji pentru sistemele electronice ale masinii. Dar, ca regula generala, daca manualul redresorului sau al masinii recomanda sa scoti bateria, e bine sa urmezi acele indicatii.
Cat timp dureaza in medie o incarcare completa cu un redresor?
Timpul necesar pentru o incarcare completa cu un redresor auto variaza destul de mult, depinzand de cativa factori cheie – cum ar fi capacitatea bateriei tale si puterea redresorului. In general, daca ai de-a face cu o baterie standard de masina, asteapta-te ca procesul sa dureze undeva intre 4 si 24 de ore. Desigur, un redresor mai puternic poate scurta acest interval, in timp ce o baterie mai mare sau mai descarcata ar putea avea nevoie de putin mai mult timp. Asadar, e ca si cum ai pregati o prajitura; trebuie sa tii cont de reteta (capacitatea bateriei), de cuptorul tau (redresorul) si de cat de rabdator esti sa astepti sa se coaca la punctul perfect!
Probleme comune la redresoare si posibile rezolvari
Problema Redresor Auto | Posibile Rezolvari |
---|---|
Nu porneste | Verifica alimentarea cu energie, asigura-te ca este conectat corect la priza. |
Nu incarca bateria | Verifica conexiunile la baterie, asigura-te ca bornele sunt curate si conectate corect. |
Incarcare prea lenta | Verifica capacitatea bateriei si asigura-te ca redresorul are puterea necesara pentru aceasta. |
Incarcare prea rapida | Seteaza redresorul pe un mod de incarcare mai lent sau foloseste un redresor cu reglaj automat. |
Indicatorii LED nu functioneaza | Verifica conexiunile interne sau consultati manualul pentru semnificatia indicatorilor specifici modelului. |
Emite sunete neobisnuite | Opriți imediat utilizarea și verificați prezenta obiectelor straine sau a defectiunilor interne. |
Se supraincalzeste | Asigurati-va ca redresorul este utilizat într-un spatiu bine ventilat si nu este suprasolicitat. |
Afiseaza mesaje de eroare | Consultati manualul pentru semnificatia mesajelor de eroare si urmati instructiunile de depanare. |
Nu recunoaste tipul de baterie | Asigura-te ca bateria este compatibila cu redresorul si ca este selectat modul corect de incarcare. |
Protecție la inversarea polarității activată | Verificați conectarea corecta a cablurilor la bornele pozitive și negative ale bateriei. |
Protectie la scurtcircuit activata | Verificati cablurile si conexiunile pentru posibile scurtcircuite sau deteriorari. |
Concluzie
Acestea sunt cele mai bune redresoare auto, sper ca ati ales unul din redresoarele de mai sus si ati reusit sa incarcati bateria.