Cel mai bun router wireless

Cel mai bun router wireless

Un router wireless bun poate transforma radical experienta ta online, fie ca este vorba despre streaming-ul fara intreruperi al episoadelor preferate, despre gaming la superlativ sau despre conferinte video fara lag, un router de calitate face diferenta. E clar ca acum fiecare dispozitiv din casa noastra pare sa aiba nevoie de internet – de la smartphone-uri si tablete pana la televizoare inteligente si frigidere.

Si poate te intrebi: de ce sa investesc intr-un router wireless cand oricum primesc unul gratuit de la furnizorul meu de internet? Raspunsul este simplu. Routerele oferite adesea sunt suficiente pentru nevoile de baza, dar daca vrei mai mult de la conexiunea ta, un router de top poate ridica experienta online la un alt nivel. Vorbim despre o acoperire mai larga in casa ta, viteze mai rapide de transfer a datelor, securitate imbunatatita si capacitatea de a gestiona mai multe dispozitive conectate simultan fara a compromite performanta.

In acest articol vedem care cele mai bune optiuni de pe piata si care sunt caracteristicile esentiale pe care sa le cauti si cum sa alegi routerul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale unice.

Top routere wireless bune: recomandari

Acestea sunt cele mai bune routere wireless pe care le poti cumpara acum. Am pus la inceput routere wireless mai performante, pentru ca sunt cele mai bune ca si dotari, si apoi am adaugat si routere mai ieftine si de buget.

Router Gaming Wireless ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Pro

Router gaming wireless ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Pro

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Pro nu glumeste cand vine vorba de performanta si functionalitati. Cu tehnologia WiFi 6, vitezele pot atinge pana la 11.000 Mbps. Si nu doar viteza impresioneaza, ci si acoperirea extinsa, asigurata de tehnologia ASUS RangeBoost Plus, care imbunatateste considerabil raza de acoperire a semnalului. Are opt antene externe si capacitatea de a sustine pana la opt fluxuri WiFi simultane.

Porturile de retea sunt flexibile, incluzand un port 2.5G si unul de 10G, care pot fi configurate pentru operare WAN sau LAN, oferind flexibilitate maxima in functie de nevoile tale. Plus, are un procesor quad-core de 2.0 GHz, GT-AX11000 Pro care ridica procesarea semnalelor wireless la un nou nivel de performanta.

Acest router ofera o adevarata accelerare tripla a jocurilor, asigurandu-se ca fiecare milisecunda conteaza, reducand lag-ul si imbunatatind ping-ul pentru o experienta de joc cat mai fluida posibil. Si daca esti preocupat de securitate, ASUS AiProtection Pro are protocoale de securitate avansate si controale parentale, ca sa nu mai vorbim de posibilitatea de a te conecta in siguranta la WiFi-ul public prin ASUS Instant Guard.

Router Wireless TP-Link Archer AX80

Router wireless TP-Link Archer AX80

Archer AX80 de la TP-Link e un centru de comanda pentru toata activitatea ta online. Are viteze care zboara pana la 4804 Mbps pe banda de 5GHz si 1148 Mbps pe 2.4 GHz.

Portul sau multi-gigabit de 2.5G si celelalte porturi Gigabit iti ofera libertatea de a conecta dispozitivele asa cum ai nevoie, fie ca e vorba de un setup de gaming sau un home office complet echipat. Iar cu portul USB 3.0, transferul fisierelor intre dispozitive devine o treaba de cateva secunde.

Are patru antene High-Gain si tehnologia Beamforming, care se asigura ca semnalul WiFi ajunge in toate colturile casei tale. Tehnologiile OFDMA si MU-MIMO permit dispozitivelor tale sa se bucure de internet fara a se baga in coada unul dupa altul. E ca si cum fiecare dispozitiv ar avea propria sa banda privata de internet.

Router Wireless ASUS RT-AX59U

Router wireless ASUS RT-AX59U

ASUS RT-AX59U este echipat cu Wi-Fi 6, adica ultimul tip cand vine vorba de conexiuni wireless. Asta inseamna o capacitate de 4X mai mare pentru dispozitivele tale si viteze de pana la 3X mai rapide decat generatiile anterioare.

Designul sau ultra-minimalist se potriveste perfect in orice decor, fie ca esti acasa sau vrei sa aduci un plus de stil biroului tau, iar estionarea retelei tale Wi-Fi e la fel de simpla, cu ajutorul aplicatiei mobile ASUS Router sau a interfetei web. Poti seta control parental, VPN, si multe altele, fara batai de cap.

Si daca esti genul care adora sa fie mereu protejat, AiProtection Pro te tine departe de amenintarile online, in timp ce Safe Browsing blocheaza accesul la continutul nedorit cu o simpla atingere.

Pentru cei care isi doresc o retea Wi-Fi extinsa, tehnologia ASUS AiMesh iti permite sa conectezi mai multe routere ASUS pentru a acoperi fiecare colt al casei sau biroului.

Router wireless D-Link R32

Router wireless D-Link R32

D-Link are o compatibilitate extinsa. Cu toate ca multe dispozitive smart home inca se bazeaza pe standardul mai vechi 802.11n, R32 face totul sa functioneze impreuna fara probleme.

Tehnologia 4X4 MU-MIMO si cele 8 fluxuri e ca un fel de dirijor al unei orchestre mari, gestionand mai multe dispozitive simultan fara sa scape nicio nota. Asta inseamna streaming fara intreruperi, gaming fara lag si videoconferinte cristaline, chiar si atunci cand toata lumea din casa e online.

Acoperirea larga si fiabilitatea conexiunii Wi-Fi sunt ca o gura de aer proaspat. Are patru antene externe puternice si iti aduce semnal puternic in fiecare colt al casei, fara zone moarte sau conexiuni instabile.

Wi-Fi 6 garanteaza viteze superioare, mai putina latenta si conexiuni mai sigure pentru toate gadgeturile tale. Iar daca ai copii acasa, vei aprecia cu siguranta optiunile avansate de control parental.

Router wireless TP-Link Archer AX55

Router wireless TP-Link Archer AX55

Routerul wireless TP-Link Archer AX55 este un router echipat cu Wi-Fi 6 care aduce viteze mari, conexiuni stabile si o experienta online fara cusur, fie ca faci streaming la un serial in 8K sau esti in mijlocul unei sesiuni intense de gaming.

Pe langa faptul ca te va uimi cu viteze de pana la 2402 Mbps pe banda de 5 GHz si 574 Mbps pe cea de 2.4 GHz, se lauda cu tehnologia OFDMA, care permite conectarea simultana a mai multor dispozitive. Asta inseamna ca familia ta poate sa urmareasca, sa joace si sa navigheze pe net in acelasi timp, fara a sacrifica calitatea conexiunii.

Cele patru antene externe High-Gain impreuna cu tehnologia Beamforming se asigura ca semnalul Wi-Fi ajunge in fiecare colt al casei tale. Iar cu tehnologia OneMesh de la TP-Link, poti crea o singura retea Wi-Fi in intreaga casa, pentru a te bucura de o acoperire fara intreruperi oriunde te-ai afla.

Router Wireless Mercusys MR50G

Router wireless Mercusys MR50G

Router Wireless Mercusys MR50G are viteze care transforma streaming-ul 4K si gaming-ul online intr-o experienta placuta. Cu 1300 Mbps pe banda de 5 GHz si 600 Mbps pe cea de 2.4 GHz, te bucuri de divertisment neintrerupt, indiferent de dispozitivul folosit. Iar cele 6 antene High Gain, impreuna cu tehnologia Beamforming, asigura o conexiune stabila in fiecare colt al casei.

Porturile Full Gigabit sunt gata sa-ti turbochargeze conexiunea prin cablu, asigurand performante de top, fie ca e vorba de download, upload sau pur si simplu navigare. Si nu in ultimul rand, eficienta retelei e dusa la alt nivel datorita tehnologiei MU-MIMO.

Pe langa toate aceste caracteristici tehnice, vine cu o suita de functii pentru administrare personalizata. De la Control Parental, care iti permite sa stabilesti limite pentru copii, la Retea Vizitatori si Calitatea Serviciului, totul e gandit sa iti ofere controlul complet asupra retelei tale Wi-Fi.

Router Wireless Tenda RX3

Router wireless Tenda RX3

Routerul Wi-Fi 6 Tenda RX3 este un router ieftin gandit sa tina pasul cu nevoile tale de viteza si conexiune stabila si vine la pachet cu o gramada de caracteristici care promit sa te lase cu gura cascata.

Acesta se bazeaza pe Wi-Fi 6 – ultima strigare in materie de transmisie de date ultrarapida. Streaming de video HD fara sa mai stai cu sufletul la gura ca se incarca, gaming multi-player online fara intreruperi si, in general, o viata digitala fara batai de cap. Tehnologiile MU-MIMO si OFDMA de pe care se bazeaza iti permit sa conectezi mai multe dispozitive deodata, fara sa simti ca routerul tau face slalom printre cereri.

Daca esti genul care apreciaza un semnal Wi-Fi de viteza mare si stabil, sa stii ca procesorul Quad-Core de 1.5 GHz al RX3 este gandit sa tina fraiele stranse. Plus, tehnologia BSS Coloring si TWT (Target Wake-up Time) sunt acolo sa reduca interferentele si sa-ti prelungeasca durata de viata a bateriei dispozitivelor conectate.

Routere wireless la oferta – de unde poti sa cumperi

Mai jos sunt magazinele pe care eu personal le frecventez si cand cumpar pentru mine dar si cand fac recomandari, deci puteti sa le vizitati si sa verificati preturile pentru a prinde cea mai buna oferta la routere wireless.

router wireless bun

Cum alegi un router wireless bun: factori importanti de care sa tii cont

Daca vrei sa-ti cumperi cel mai bun router wireless, trebuie sa tii cont de cativa factori care sunt destul de importanti. Am detaliat care sunt acestia mai jos.

Standardul Wi-Fi suportat (ex: Wi-Fi 6)

Unul dintre cele mai simple moduri de a-ti imbunatati experienta online este sa te uiti la standardul Wi-Fi pe care il suporta. Sa zicem ca ai auzit despre Wi-Fi 6 si te intrebi ce e cu tot hype-ul asta. Ei bine, standardul Wi-Fi al routerului tau este ca si cum ai alege intre o masina cu consum redus de combustibil si una care arde benzina ca pentru un road trip nesfarsit.

Wi-Fi 6, sau 802.11ax, este cel mai nou baiat din bloc. Ce il face atat de special? In primul rand, viteza. Wi-Fi 6 iti poate oferi viteze de conexiune mai rapide. Dar nu doar viteza conteaza. Acest standard vine si cu imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste eficienta si capacitatea de a gestiona mai multe dispozitive simultan. Intr-o casa plina de gadgeturi conectate, de la telefoane si tablete la televizoare inteligente si chiar electrocasnice, Wi-Fi 6 face o diferenta notabila, reducand inghesuiala pe retea.

Apoi, vorbim despre imbunatatirea acoperirii. Nimeni nu-i place sa aiba zone in casa unde semnalul Wi-Fi pica mai ceva ca frunzele toamna. Wi-Fi 6 se descurca mai bine in a patrunde prin pereti si obiecte, oferind o acoperire mai buna si mai uniforma.

Dispozitivele tale vor consuma mai putina baterie cand sunt conectate la un router Wi-Fi 6, datorita tehnologiei Target Wake Time (TWT). Aceasta permite dispozitivelor sa isi programeze „timpul de trezire” pentru a primi sau trimite date, reducand astfel consumul inutil de energie.

Frecventa si banda (dual-band, tri-band)

Routerele wireless opereaza pe doua frecvente principale: 2.4 GHz si 5 GHz. Diferenta dintre ele este ca 2.4 GHz are o acoperire mai larga si poate penetra mai bine obstacolele, cum ar fi peretii, dar pe aceasta banda se aglomereaza si multe alte dispozitive din casa. Asta poate duce la interferente si, prin urmare, la o conexiune mai lenta.

Banda de 5 GHz e mai putin aglomerata, oferind viteze de transfer mai rapide, ideal pentru streaming HD sau jocuri online. Dar, cum nimic nu e perfect, aceasta banda are o raza de acoperire mai scurta si e mai putin eficace in a traversa obstacolele.

Aici intervin termenii de „dual-band” si „tri-band”, care sunt, sa zicem, salvatorii situatiei. Un router dual-band poate opera simultan pe ambele frecvente, 2.4 GHz si 5 GHz, permitandu-ti sa alegi banda cea mai putin aglomerata sau cea mai potrivita pentru activitatea pe care o faci. Mai simplu, ai doua benzi de autostrada in loc de una, ceea ce inseamna mai putin trafic si o calatorie mai rapida pentru datele tale.

Daca vrei sa mergi si mai departe, exista si routere tri-band, care adauga inca o banda de 5 GHz. Daca ai multi utilizatori in casa sau multe dispozitive care consuma banda larga, aceasta inseamna si mai putine sanse de aglomerare si performante mai bune pentru toata lumea.

Rata de transfer a datelor

Practic, rata de transfer a datelor, masurata in Mbps (megabiti pe secunda) sau chiar Gbps (gigabiti pe secunda pentru cei mai norocosi dintre noi), indica viteza cu care informatiile (datele) sunt trimise si primite de routerul tau. Cu cat numarul este mai mare, cu atat viteza de transfer este mai rapida. Simplu, nu?

Vizionatul de seriale in 4K, jocurile online cu prietenii, videoconferintele cu echipa de la birou, toate acestea cer viteze mari de internet pentru a functiona fara intreruperi. Un router cu o rata mare de transfer a datelor poate sa faca diferenta intre o seara relaxanta, petrecuta urmarind ultimul tau serial favorit in conditii optime, si una frustranta, in care te chinui cu buffering-ul.

Mai mult decat atat, intr-o casa, nu esti singurul care se conecteaza la internet. Ai telefoane, tablete, laptopuri, televizoare inteligente, poate si dispozitive smart home – toate acestea impart latimea de banda a routerului tau. Aici intervine din nou importanta ratei de transfer a datelor. Un router performant, care ofera viteze mari de transfer, poate sa gestioneze mai bine multiple conexiuni simultane, asigurand ca fiecare dispozitiv primeste banda de care are nevoie pentru a functiona fara probleme.

E important sa stii ca viteza promisa de router nu este intotdeauna viteza pe care o vei experimenta. Performanta reala poate fi influentata de multi factori, inclusiv de calitatea semnalului Wi-Fi, distanta fata de router, obstacolele fizice si chiar si de numarul dispozitivelor conectate. Totusi, alegand un router cu o rata de transfer a datelor impresionanta, iti maresti sansele de a avea o experienta online superioara.

router wireless de calitate

Numarul si tipul de porturi (LAN, WAN, USB)

Porturile LAN (Local Area Network) sunt cele in care vei introduce cablul Ethernet pentru a conecta dispozitivele direct la router. Asta poate fi esential pentru jocuri online, streaming de inalta definitie sau pur si simplu pentru a avea o conexiune mai stabila si mai rapida pentru un PC sau o consola de jocuri. Mai multe porturi LAN inseamna ca poti conecta mai multe dispozitive in mod direct, ceea ce e un plus mare pentru casele pline de gadgeturi.

Portul WAN (Wide Area Network), care conecteaza routerul la internet prin modem. Aici nu ai de ce sa te ingrijorezi de numarul de porturi WAN, deoarece majoritatea routerelor vin cu unul singur, ceea ce este suficient pentru majoritatea utilizatorilor casnici.

Iar un port USB pe router, poti conecta direct o unitate de stocare externa pentru a partaja fisiere in reteaua ta locala, sau chiar o imprimanta, astfel incat oricine conectat la retea sa poata printa documente fara a fi nevoie sa conecteze fizic imprimanta la computer. Unele routere permit chiar conectarea unui modem USB ca backup pentru conexiunea la internet.

Capacitatea de acoperire si puterea semnalului

Capacitatea de acoperire a unui router se refera la cat de larga este zona in care poate furniza semnal Wi-Fi. In functie de marimea locuintei tale si de structura acesteia, va trebui sa te asiguri ca routerul ales poate sa „arunce” semnalul suficient de departe si suficient de puternic, astfel incat sa acopere intreaga suprafata. Casele mai mari sau cele cu mai multe etaje necesita routere cu o capacitate de acoperire mai mare sau eventual utilizarea unui sistem mesh, care foloseste mai multe dispozitive pentru a extinde reteaua Wi-Fi in toate colturile casei.

Puterea semnalului, pe de alta parte, este la fel de importanta. Nu e suficient doar sa ai semnal Wi-Fi in toata casa daca acesta este slab si duce la o conexiune lenta sau instabila. Puterea semnalului influenteaza direct viteza si calitatea conexiunii tale la internet. De exemplu, pentru streaming-ul video HD sau jocurile online, ai nevoie de un semnal puternic si stabil pentru a evita intreruperile sau buffering-ul.

Cum iti dai seama care router ofera o capacitate de acoperire si o putere a semnalului pe masura asteptarilor tale? In primul rand, arunca o privire la specificatiile tehnice ale routerului. Antenele externe, de exemplu, pot oferi un semnal mai puternic si mai directionabil decat cele interne. De asemenea, tehnologiile precum MU-MIMO si beamforming ajuta la optimizarea semnalului pentru mai multe dispozitive simultan, imbunatatind acoperirea si performanta.

Nu uita sa iei in considerare si materialul din care este construita casa ta, deoarece metalele, betonul si chiar apa (gandeste-te la acvarii mari) pot afecta semnalul Wi-Fi. In unele cazuri, s-ar putea sa ai nevoie de un router mai avansat sau de amplificatoare de semnal pentru a asigura o acoperire completa si eficienta in tot spatiul tau de locuit.

Functii si tehnologii avansate (MU-MIMO, OFDMA, QoS)

Aceste tehnologii ne pot face sa ne simtim ca si cum am citi o reteta secreta dintr-un manual de fizica cuantica. Dar stai linistit, nu e chiar atat de complicat pe cat pare. Printre acesti termeni, „functii si tehnologii avansate” ocupa un loc special, si asta pentru ca tehnologii ca MU-MIMO, OFDMA si QoS sunt cele care fac diferenta intre o experienta online frustranta si una fluida si rapida. Hai sa le luam pe rand si sa vedem ce inseamna fiecare si de ce sunt asa de importante.

MU-MIMO (Multi-User, Multiple Input, Multiple Output) este genul acela de tehnologie care iti permite sa te bucuri de banda larga fara sa intri in competitie cu ceilalti membri ai familiei. Gandeste-te la MU-MIMO ca la un chelner super eficient care serveste mai multe mese deodata, in loc sa alerge de la una la alta. Astfel, daca in casa ta se intampla frecvent sa ai mai multe dispozitive conectate simultan – cineva urmareste un film in 4K in living, altcineva face un live pe Instagram in dormitor, iar tu esti pe un meci intens de gaming online – un router cu MU-MIMO se asigura ca toata lumea primeste „portia” de internet de care are nevoie, fara intarzieri sau buffering.

OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) este un pic mai tehnic, dar ideea de baza este ca imbunatateste eficienta transmiterii datelor, permitand mai multor utilizatori sa partajeze aceeasi banda de frecventa. Practic, OFDMA descompune banda larga in „felii” mai mici, optimizand astfel traficul si reducand intarzierile. Este ca si cum ai avea o autostrada pe care, in loc sa fie doar cateva benzi mari, exista o multime de benzi mai inguste, dar suficiente pentru toti soferii, asigurandu-se astfel ca traficul este fluid.

QoS (Quality of Service) este tehnologia care iti permite sa prioritizezi traficul de pe retea. De exemplu, daca ai o intalnire importanta online si nu iti permiti intreruperi, poti seta routerul sa ofere prioritate traficului de pe laptopul tau fata de alte dispozitive. Astfel, chiar daca cineva din casa descarca fisiere mari sau se joaca online, conexiunea ta va ramane stabila si rapida. E ca si cum ai spune routerului: „Hei, intalnirea mea e super importanta acum, asa ca te rog sa te asiguri ca am tot ce-mi trebuie pentru a merge fara probleme.”

router wireless ieftin

Suport pentru mesh networking (pentru extinderea retelei)

Unul dintre lucrurile la care poate nu te-ai gandit inca, dar care face o diferenta uriasa, este suportul pentru mesh networking. „Mesh… ce?” s-ar putea sa intrebi. Ei bine, stai linistit, caci nu esti singurul care se intreaba asta. Mesh networking, sau retelele mesh, sunt acele tehnologii care ne permit sa avem semnal Wi-Fi puternic si stabil in fiecare colt al casei, indiferent cat de mare ar fi aceasta.

Intr-o casa mare sau cu mai multe nivele, un singur router wireless s-ar putea sa nu fie suficient pentru a acoperi fiecare camera cu un semnal Wi-Fi de calitate. Aici intervine frumusetea retelelor mesh. Prin conectarea a mai multor dispozitive mesh (numite noduri) intr-o singura retea, semnalul Wi-Fi poate fi distribuit eficient in toata casa, asigurand o acoperire extinsa si eliminand zonele moarte unde semnalul e slab sau inexistent.

Un alt avantaj major al retelelor mesh este usurinta de instalare si gestionare. De obicei, configurarea se face printr-o aplicatie simpla pe smartphone, care te ghideaza pas cu pas. Poti adauga noi noduri fara batai de cap, iar reteaua se optimizeaza automat pentru a oferi cea mai buna performanta posibila.

In plus, retelele mesh sunt inteligente. Ele stiu sa dirijeze traficul in mod eficient, alegand cel mai rapid drum posibil pentru datele tale. Asta inseamna viteze mai rapide si o experienta online mai placuta, fie ca faci streaming, joci jocuri online sau pur si simplu navighezi pe internet.

Dar, poate te intrebi, „Toate astea suna bine, dar cat ma costa?” Ei bine, da, sistemele mesh pot fi un pic mai scumpe decat routerele traditionale. Dar gandeste-te la acest lucru ca la o investitie in confortul tau digital. Cu suport pentru mesh networking, platesti nu doar pentru un semnal Wi-Fi puternic in fiecare colt al casei tale, ci si pentru pacea mintii ca toate dispozitivele tale sunt intotdeauna conectate si functioneaza la capacitate maxima.

Caracteristici suplimentare (control parental, servicii VPN integrate)

Controlul parental este ca un supererou discret al parintilor moderni. Sa poti controla si limita accesul copiilor la anumite tipuri de continut online este necesar in ziua de azi. Un router care vine cu functii de control parental iti permite sa stabilesti orare pentru navigarea pe internet, sa blochezi accesul la site-uri nesigure sau neadecvate pentru varsta lor si chiar sa monitorizezi activitatea online. Este o cale simpla de a asigura un mediu online sigur pentru familia ta, fara sa fii nevoit sa stai mereu cu ochii pe ce fac micutii pe internet.

Serviciile VPN integrate in router sunt un bonus pentru cei preocupati de securitatea si intimitatea online. VPN-urile (Virtual Private Networks) cripteaza traficul tau de internet, protejandu-te de ochii curiosi si de tentativele de hacking, mai ales cand esti conectat la retele Wi-Fi publice. Un router cu VPN integrat inseamna ca toate dispozitivele conectate la reteaua ta vor beneficia automat de acest strat de protectie, fara a fi necesar sa configurezi un VPN pe fiecare dispozitiv in parte. Acest lucru este deosebit de util daca ai dispozitive care nu suporta nativ aplicatii VPN, cum ar fi anumite televizoare inteligente sau console de jocuri.

Intrebari frecvente despre routere wireless

Ce inseamna Wi-Fi 6?

router wireless tp link

Wi-Fi 6, pe numele sau oficial IEEE 802.11ax, este ultima versiune din familia de standarde Wi-Fi, gandita sa ne faca viata digitala mai rapida si mai eficienta. E ca o autostrada super-largita pentru datele tale online, permitand mult mai mult trafic in acelasi timp si reducand aglomeratia in retelele aglomerate. Pe langa viteze mai mari, Wi-Fi 6 este si un maestru al economisirii energiei pentru dispozitivele tale, asa ca nu doar ca te bucuri de o conexiune fulger, dar si bateria telefonului sau a laptopului va avea de castigat.

E important numarul de antene la un router wireless?

Da, numarul de antene la un router wireless conteaza mai mult decat ai crede. Pe scurt, mai multe antene pot imbunatati semnificativ acoperirea si performanta retelei tale Wi-Fi. E ca si cum ai avea mai multi difuzori intr-o sala de concerte, distribuind sunetul uniform in toata incaperea. Mai multe antene ajuta la directionarea semnalului mai eficient, asigurand o conexiune mai stabila si reducand zonele fara semnal.

Care este diferenta dintre frecventele de 2.4 GHz si 5 GHz?

router wireless tp link archer

Frecventele de 2.4 GHz si 5 GHz sunt ca doua benzi de radio pe care routerul tau wireless le foloseste pentru a trimite internetul prin aer. Banda de 2.4 GHz e un fel de maratonist: merge mai departe si poate trece mai usor prin pereti, dar nu e chiar cel mai rapid. Pe de alta parte, 5 GHz e sprinterul: super rapid, ideal pentru streaming HD si gaming online, dar nu are aceeasi capacitate de a calatori pe distante lungi sau de a penetra obstacole

Pot folosi alt router wireless in locul celui de la providerul de internet?

Da, poti folosi un router wireless ales de tine in locul celui furnizat de providerul tau de internet. De fapt, multi aleg sa faca asta pentru a beneficia de caracteristici superioare, cum ar fi o acoperire mai buna, viteze mai mari si functii avansate precum controlul parental sau suportul pentru VPN. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca noul router este compatibil cu tipul de conexiune pe care il ai (de exemplu, cablu, DSL, fibra optica) si sa-l configurezi conform instructiunilor. Este un proces destul de simplu si poate imbunatati semnificativ experienta ta online.

Care sunt cele mai bune marci de routere?

router wireless tenda

Marci precum ASUS, Tenda, TP-Link, si D-Link sunt adesea pe buzele tuturor cand vine vorba de recomandari. ASUS excelleaza la capitolul inovatie si functionalitati de gaming, Tenda este renumit pentru pretul accesibil, in timp ce TP-Link ofera un raport calitate-pret excelent, fiind ideal pentru cei cu un buget limitat. D-Link, pe de alta parte, are optiuni foarte accesibile si usor de configurat.

Concluzie

Am selectat mai sus cele mai bune routere wireless disponibile pe piata. De la cele mai performante pana la cele de buget accesibile pentru orice buzunar. Va astept si in comentarii daca aveti nevoie de o recomandare personalizata.

router wireless ieftin cu porturi multe

A fost util acest articol?

Alege o stea pentru a vota

Nota medie: 4.4 / 5. Voturi: 19

Nu sunt voturi pana acum

Costin

Orice recomandare facuta de mine sta la baza experientei acumulate ca si consultant de vanzari. In 7 ani de vanzari am prins destula experienta incat sa pot spune ca am capacitatea de a recomanda orice produs electronic si electrocasnic. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *